FAQ

Dit is de FAQ voor Netwerkvereniging ColoClue, een soort van toelichting op het huishoudelijk reglement. Alle leden zullen het in deze FAQ genoemde moeten begrijpen en onderschrijven.

Als je naar aanleiding van wat hier staat nog vragen hebt, dan horen we dat graag. Als er bijvoorbeeld iets in de FAQ staat waarvan je denkt “Nou ja zeg! ColoClue is stom! Als dat echt zo is wil ik geen lid worden!“, stuur ons dan even een mailtje via ons contact formulier, want grote kans dat er sprake is van een misverstand.

Bedankt voor je belangstelling!

Plaatsen van de machine
Wat voor apparatuur kan ik plaatsen bij ColoClue?
Bij ColoClue kun je alleen 19″ rack-mountable apparatuur ophangen. Deze moet helemaal los van andere machines in het rack kunnen hangen; hij mag dus niet op de server van een ander steunen. Dit gaat het makkelijkste met railkits. Vaak zijn die ook tweede hands te verkrijgen via een veilingsite (bijv. eBay). Indien er echt geen railkits te regelen zijn, dan kan je zelf met een plankje de server alsnog in het rack krijgen, maar dit geniet niet de voorkeur vanuit de vereniging. De hoogte van het plankje telt mee met de totale hoogte van je server.
Hoe groot zijn de racks? Hoe moet ik m'n rails afstellen?
De racks zijn 19 inch breed en 120 cm diep. Op de allerdiepste machines na zullen alle servers dus in het rack passen. De rails moeten uitschuifbaar zijn tot 74 cm.
Ik heb wel allemaal onderdelen om een computer te bouwen, maar geen rackmount kast. Hoe kom ik daaraan?
Je kunt op allerlei plekken rackmount kasten kopen. Bijvoorbeeld bij Progress, Procase of Supermicro. Complete servers kun je bijvoorbeeld ook kopen bij Dell. Soms heeft het bestuur rackmount kasten beschikbaar (meestal wel 4 U). Neem contact op als je lid wilt worden en zo’n kast wilt gebruiken. Als je een kast gaat kopen, neem er dan een met een railkit erbij! Let op dat je enkel standaard (zoals verkocht in de winkel) kabels en onderdelen gebruikt, als je hier vanaf zou willen wijken neem dan eerst contact op met het bestuur voor je er geld in steekt.
Wat moet ik allemaal meenemen bij het plaatsen van m'n server?
Naast de server zelf (duh) en je legitimatiebewijs (om het datacenter in te komen) helemaal niets. Wij zorgen voor de stroom-, ethernet en console-kabel en zaken als kooimoeren. De console-kabel is aangesloten op een Cisco of Livingston console server en heeft een RJ45-connector aan het eind. Als je zelf een plugje maakt van RJ45 naar DB9, dan moeten de kleuren als volgt zijn als je van achter de connector kijkt (dus op de plek waar je de draadjes erin steekt):

 +-------------------------------+
  groen geel zwart oranje rood /
     bruin blauw wit   -      /
   +--------------------------+   

Nogmaals, wij zorgen voor de kabels. Je hoeft verder niets mee te nemen, maar het mag natuurlijk wel.

Hoe krijg ik toegang tot de serverruimte?
De eerste keer dat je de serverruimte in gaat, om je machine te plaatsen, gaat er altijd een bestuurslid of een lid van de pluggerscommissie van ColoClue met je mee. Je moet dan wel een legitimatiebewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) meenemen voor de toegang tot het datacenter! Wij laten zien waar het rack staat en plaatsen je machine. Als je later eventueel nog eens naar je machine moet, meld je dan aan bij het datacentrum via het SSH service menu. Misschien gaat er iemand van het bestuur met je mee, misschien niet. Je mag in ieder geval altijd, 24 x 7, gratis de serverruimte in, maar je moet jezelf wel van te voren aangemeld hebben bij het datacentrum.
Configureren van je machine
Heb ik nog een bijzondere ethernetkaart nodig of bepaalde instellingen op de ethernetpoort?
Niet echt. Alle ethernetkaarten die 1000BaseTX, full-duplex aankunnen zijn geschikt. Tegenwoordig moet je behoorlijk je best doen om een kaart te vinden die niet werkt. Binnen de vereniging gebruiken we autonegotiation om snelheid en duplex-instellingen te configureren. In uitzonderingsgevallen kunnen we dit soort zaken natuurlijk hard instellen, maar als het even kan doen we dat liever niet.
Hoe werkt dat met de seriële poort? Hoe krijg ik dat aan de praat?
Dat is niet zo moeilijk. Je moet ervoor zorgen dat er een getty draait op de seriële poort die je wilt gebruiken. Bij FreeBSD gaat dat bijvoorbeeld door in /etc/ttys het eind van de regel met ttyd0 te wijzigen in “vt100 on secure”. Wil je bij FreeBSD ook het bootproces kunnen volgen via de console, maak dan een bestand /boot.config aan met -P erin. Voor andere Unix-soorten zal de procedure soortgelijk zijn. In ieder geval komt het erop neer dat je een getty moet starten op de seriële poort.
Moet ik nog bijzonderheden instellen in de BIOS?
Ja. Bij veel moederborden die specifiek voor gebruik als server zijn bedoeld, kun je kiezen voor ‘console redirection’. Als je dit aanzet wordt alle output van de server, dus ook de BIOS, het geheugen tellen enzovoorts, naar de seriële poort gestuurd. Dat is erg handig, want dan kun je eventueel zelfs vanaf huis de instellingen nog wijzigen. Verder moet je de BIOS zo instellen dat je server automatisch weer aangaat na stroomuitval. Je kunt dit testen door je server aan te zetten, de stekker eruit te trekken en er dan weer in te doen. Je server moet dan weer aangaan. Als dat niet zo is, en je zou hem powercyclen, dan blijft je machine uitstaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Graag wil ik IPMI of IDRAC of vergelijkbaar gebruiken ipv een seriële poort. Kan dat?
Ja dit kan. Bij een stroompoort krijg je 1x OOB (out of band), deze OOB poort kan vervolgens of een seriële poort of een netwerkpoort voor IPMI of IDRAC zijn. Bij vragen hierover kun je het beste of het bestuur of de netwerkcommissie raadplegen.
Hoe weten jullie welke server van mij is?
Nou, of-ie ook jouw eigendom is weten we natuurlijk nooit, maar het is in ieder geval wel makkelijk als je voordat je je machine in het rack hangt, er even een label opdoet met je naam en de naam van de machine.
IP-adressen en domeinnamen
Wanneer krijg ik m'n IP-adressen?
We maken een afspraak om je server te plaatsen en dan overleggen we ook even welke IP-adressen je kunt gebruiken en wat de default gateway en de netmask is en zo.
Kan ik de reverse DNS van mijn IP-adressen zelf bepalen?
Ja, natuurlijk. Als je lid wordt krijg je van ons een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je kunt ssh’en naar service.coloclue.net. Eén van de opties uit het menu dat dan verschijnt is het instellen van de reverse DNS voor je IP-adressen. Je kunt dit zo vaak wijzigen als je wilt. Voor je /48 IPv6 range delegeren we dit naar je eigen naamservers (hiervoor kun je ook onze slave DNS server gebruiken).
Hebben jullie ook nameservers?
ColoClue heeft natuurlijk haar eigen autoritatieve nameservers waar coloclue.net en de reverse delegatie voor onze IP space op worden gehost. Zo kun je de reverse voor de aan jou toegekende IPv4 en IPv6 adressen configureren.Voor je eigen /48 IPv6 zul je echter zelf een autoritatieve nameserver moeten draaien. Vervolgens kun je dan wel gebruik maken van onze secundaire nameserver die volgens het ‘supermaster’ principe van powerdns automatisch alle zones die je erheen stuurt zal hosten.

Tenslotte bieden we ook nog een recursor aan. Alhoewel je als lid natuurlijk prima in staat bent om zelf zo’n dienst te draaien op je eigen machine, is deze beschikbaar als backup nameserver voor alle ColoClue-eigen IPv4 en IPv6 adressen.

Hey maar jullie hebben vast geen IPv6 he?
Integendeel: we hebben zelfs native IPv6-adressen. Je hoeft dus niet aan de gang met het configureren van allerlei tunnels en zo. Je kunt zoveel IPv6-adressen krijgen als je nodig hebt. Ook jouw server kan dus meteen klaar zijn voor de toekomst!
Kan ik via ColoClue ook domeinnamen registreren?
Nee, ColoClue doet niet aan domeinnaamregistraties. Er zijn wel leden die dat voor je kunnen doen. Je kunt dus via de mailing list of het IRC-kanaal contact zoeken met mensen die je domeinen kunnen registreren.
Servicemenu
Als ik bij de seriële poort van m'n machine wil komen, hoe gaat dat dan?
Zodra je lid wordt, krijg je van ons een gebruikersnaam en password. Daarmee kun je ssh’en naar service.coloclue.net. Ben je daarop ingelogd, dan krijg je een menu. In dat menu kun je kiezen voor de optie “Serial console”. Je wordt dan direct verbonden met de seriële consolepoort van je machine.
Mijn machine moet gepowercycled worden! Hoe werkt dat?
Ook voor powercyclen kun je met de gebruikersnaam en wachtwoord die je van ons hebt gekregen een ssh-verbinding maken met service.coloclue.net. Eén van de opties uit het menu is het powercyclen van je machine.
Ik wil een break sturen via de console server! Hoe moet dat?
Voor de seriele console maken we gebruik van conserver. Binnen deze omgeving stuur je een break door eerst de conserver escape sequence te sturen (^Ec) en vervolgens ‘l0’ voor break.
Betalen
Hoe gaat het met de betalingen? Hoe weet ik wanneer ik contributie moet betalen en hoeveel het moet zijn?
Elke maand krijg je van de penningmeester een e-mail waar een overzicht van je openstaande posten op staat. Je kunt de contributie overmaken op de girorekening van de vereniging; het rekeningnummer staat ook in het mailtje.
Kan ik ook een factuur krijgen? En staat daar dan ook BTW op?
Ja, we sturen facturen. Op deze facturen staat ook het BTW bedrag vermeld. Deze ontvang je maandelijks per e-mail.
Hebben jullie geen automatische incasso?
Ja, alle leden kunnen een machtigingsformulier invullen en dan wordt de verschuldigde contributie automatisch van de bankrekening afgeschreven.
Maar wordt het bestuur dan niet verschrikkelijk rijk van al die contributiebedragen?
Helaas, nee. De maandelijkse contributies dekken de maandelijkse kosten van de racks, de stroom en de verbindingen. Een eventueel overschot gebruik we om de kosten van de apparatuur en de installatiekosten van de racks te dekken. We zouden het graag allemaal nòg goedkoper maken, maar dat zit er niet in. Als je ideeën hebt om de contributie toch lager te krijgen, word dan lid en kom het ons op de ledenvergadering vertellen 😉
Wat gebeurt er als ik niet op tijd betaal?
Voorop staat dat ColoClue een vereniging is — je dupeert dus niet een of andere schatrijke investeerder die met een Internet-bedrijf nòg rijker wil worden, maar je dupeert jezelf en de andere leden. We verwachten daarom dat de leden hun financiële verantwoordelijkheid zullen nemen. Als blijkt dat je een betalingsachterstand hebt, zullen we contact met je opnemen om dat op te lossen. In een uiterst geval kunnen we tot technische of sociale maatregelen overgaan die de mogelijkheden van je lidmaatschap beperken.
Het verenigingsgevoel
Hoe is de vereniging ontstaan?
Eind 2002, begin 2003 kwamen drie medewerkers van Demon Internet bij elkaar met de gedachte om met z’n drieën een rack te huren en de kosten daarvan te delen om commerciële websites te kunnen hosten, iets dat not-done was in het personeels-colo-rack van Demon. Bij een van de vele borreltjes in De Beiaard op het Spui raakten we aan de praat met een medewerker van het RIPE NCC die ons vertelde dat je, als je een “legal entity” was, eigen IP-adressen en zelfs een AS-nummer kon krijgen. Het plan werd groter en groter, als rechtsvorm werd de vereniging gekozen en op vrijdag 13 juni 2003 zaten Niels Raijer, Menno Spaans en An Ramkisoen bij de notaris om de vereniging op te richten.Omdat in De Beiaard op het Spui nogal wat Demon-personeel over de vloer kwam, kozen we al gauw voor De Bekeerde Suster op de Nieuwmarkt als stamkroeg waar de plannen verder werden uitgewerkt. Een rack in Redbus, samen met geweldige medewerking van NIKHEF en ProServe, vormden de allereerste basis van ColoClue, en daarna is het hard gegaan met racks in Schuberg Philis, verhuizing van Redbus naar euNetworks, overschakelen op Juniper routers in plaats van PC routers, en weer terug naar PC routers; diverse nieuwe bandbreedte-deals en de ingebruikname van nieuwe racks in DCG, gevolgd door het lidmaatschap van het RIPE NCC, het stroommeetproject en vervolgens de verhuizing van Schuberg Philis naar nieuwe racks in euNetworks. Vervolgens kwam daar dan onze eigen aansluiting op de AMS-IX en later ook de NL- IX bij. De afgelopen jaren zijn voorbijgevlogen waar het ColoClue betreft.
Een vereniging hè... Dus het bestuur bepaalt wat er gebeurt?
Nee! Dat is nou juist het leuke van een vereniging. De leden zijn de baas. Op de jaarlijkse ledenvergadering (en in informele kanalen voor de leden) wordt het beleid van de vereniging uitgestippeld. Als jij een idee hebt voor een nieuwe dienst, iets wilt veranderen aan het netwerk of het contributiestelsel te ingewikkeld vindt, dan vertel je ons dat. Als je genoeg medeleden voor je plan weet te winnen, wordt het uitgevoerd. ColoClue is geen commerciëel bedrijf waar het geld regeert.
Hoe kom ik met de andere leden in contact?
De leden hebben de beschikking over een IRC-kanaal (#coloclue op IRCnet) en een mailing list (colo@coloclue.net). Voor allebei geldt dat je pas toegang hebt als je lid bent. Op het IRC-kanaal of de mailing list kun je vragen kwijt aan de andere leden of natuurlijk gewoon gezellig babbelen over bier en IPv6. Er is ook een officiële mailing list voor mededelingen van het bestuur, waarop je geabonneerd wordt als je lid wordt.
Als jullie een vereniging zijn, mag ik dan wel commerciële toepassingen op mijn machine draaien?
Het is geen probleem als je op je server diensten aanbiedt waar je weer betaling voor ontvangt (let op: met uitzondering van shell accounts en andere ‘interessante’ zaken). Maar: als er een probleem is met het netwerk en je server is niet of slecht bereikbaar, dan zal de vereniging je nooit een schadevergoeding betalen, ook al draai je hardstikke belangrijke commerciële dingen op je server. Let wel op dat alleen natuurlijke personen lid kunnen worden van ColoClue. Misschien is ColoClue dus niet zo’n geschikte provider voor je als je om keiharde garanties zit te springen of als bedrijf gebruik wilt maken van de diensten van ColoClue.
Zijn er naast de ledenvergaderingen nog andere leuke dingen?
Tuurlijk! Leden van de vereniging gaan vaak een borreltje met elkaar drinken. De afspraak daarvoor wordt meestal via IRC gemaakt, dus zorg dat je op het kanaal blijft 😉 Ook is er eens per jaar een barbecue die door het bestuur wordt georganiseerd.
Ik heb geen server! Kan ik dan lid worden van ColoClue?
Je kan gewoon lid worden van de vereniging zonder een server te plaatsen. Je betaalt dan alleen de jaarcontributie. Je hebt, net zoals leden met een server, gewoon toegang tot de ALV(s), de ClueBBQ, ColoClue presents en andere activiteiten van ColoClue. Je hebt alleen geen toegang tot het datacentrum (wat ook op te lossen is door contact op te nemen met de pluggers of het bestuur, indien nodig). Ook krijg je gewoon readonly access tot de routers.
Abuse
Wat is jullie insteek bij het beoordelen van abuse-klachten?
Als er een klacht binnenkomt over een van onze leden zullen we die klacht zo goed mogelijk proberen te behandelen. Meestal zijn die klachten pure onzin en doen we er verder niets mee. Het abusebeleid van ColoClue is erop gericht om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk klachten binnenkomen, want het behandelen daarvan kost tijd. Je mag verder doen wat je wilt, als je maar zorgt dat er geen klachten over binnenkomen.
Ik wil graag met een paar vrienden een servertje nemen zodat we shellaccounts kunnen gaan verkopen
Dat is dus niet de bedoeling. Nee, echt niet.
Mag ik een IRC-server draaien binnen het ColoClue-netwerk?
Nee, ook dat is niet de bedoeling. IRC-servers zijn vaak doelwit van DDoS attacks en dat kunnen we niet gebruiken. Gebruik van een IRC-client vanaf je machine is uiteraard geen enkel probleem.
Mag ik spam versturen via het ColoClue-netwerk?
Het voor de hand liggende antwoord is natuurlijk: Nee! Elk lid is verantwoordelijk voor zijn machine en dient zich aan de geschreven en ongeschreven regels van de netiquette te houden. Voor de vereniging betekent dit uiteindelijk dat je geen abuse mag veroorzaken.Dit is belangrijk omdat we onze IP adressen met ons allen delen: zodra onze adresruimte op een blacklist terecht komt hebben alle leden daar last van.

Natuurlijk kan het voorkomen dat er toch eens iets voorvalt, we zullen je dan vragen zo snel mogelijk actie te ondernemen om verder abuse te voorkomen. Als er heel veel klachten binnenkomen over een bepaalde machine, behoudt de vereniging het recht om de bewuste machine van het netwerk te halen tot de problemen opgelost zijn.

Het netwerk
Hoe weet ik hoeveel stroom mijn machine gebruikt?
Log hiervoor in op Mijn ColoClue: https://mijn.coloclue.net. Gebruik hiervoor de logingegevens van service.coloclue.net. Links in het menu zie je de optie “Stroomverbruik”, hier kan je per dag zien hoeveel stroom je verbruikt hebt.
Mag ik bij ColoClue wel IRC'en of hebben jullie net als $andere_provider poorten afgesloten?
Bij ons mag je het netwerk gebruiken waar het voor is. Ook voor IRC dus. Er zijn geen poorten afgesloten. Het is uiteraard je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ons netwerk (ja, ons netwerk, het is immers ook je eigen netwerk, we zijn een vereniging) blijft werken, dus doe geen domme dingen. Geen ruzie maken op IRC, geen open mail relays installeren en zo.
Met welke andere providers is ColoClue allemaal verbonden?
Het plaatje van het netwerk is te vinden in het menu.
ColoClue is verbonden met Atom86, Fusix, TeliaSonera, Fiberring en True. Dat is een hele verzameling. Samen zijn zij de transitproviders die onze routes naar de andere bestemmingen in de wereld sturen. Daarnaast hebben we een ring van Asimo tussen al onze locaties en levert Fusix ook een verbinding tussen euNetworks en Nikhef.
Verder zijn we member van de AMS-IX, de NL-ix, Asteroid, SpeedIX, Frys-IX, DE-CIX, France-IX en SwissIX, waar we ook met vele partijen peeren. De meest actuele lijst is altijd hier te vinden: https://github.com/coloclue/peering/blob/master/peers.yaml. Deze lijst wordt namelijk automatisch regelmatig door onze routers uitgelezen en daarmee bouwen ze de correcte BGP sessies op.
Ik zag een 'AMS-IX' button op de homepage! Jullie zitten dus op de AMS-IX?
Ja, sinds 16 juli 2014 zit ColoClue op de AMS-IX. We hebben een open peering policy en we maken geen onderscheid tussen downstream, peering en transit als het gaat om routing voorkeur. Wel passen we strikte RPSL en RPKI filtering toe op alle sessies. Als je meer wilt weten over RPSL (Routing Policy Specification Language) of RPKI (Resource Public Key Infrastructure), vraag het gerust aan de netwerkcommissie.
Als het netwerk stuk is, krijg ik dan m'n contributie terug?
Nee. Hoe zou de vereniging dat precies moeten betalen dan? De maandelijkse verplichtingen aan onze leveranciers gaan wel door. Ook als het netwerk stuk is krijg je dus geen geld terug. De vereniging heeft geen Service Level Agreement met de leden. We hebben het hier al eerder gezegd: als je op zoek bent naar keiharde garanties, dan is ColoClue niet de provider voor jou.
Heeft ColoClue een secundaire MX server die ik kan gebruiken?
Nee. De vereniging heeft dat niet. Er zijn wel leden die een secundaire MX server kunnen aanbieden, bijvoorbeeld in ruil. Daarvoor kun je contact opnemen met de leden via de mailing list of het IRC-kanaal.
Worden netwerkproblemen wel opgelost of moet ik daar zelf elke keer achteraan?
Wat voorop staat is dat onze eigen servers ook allemaal bij ColoClue draaien… Als er iets niet goed is, merken we dat dus heel gauw. We denken dus dat het wel losloopt met die netwerkproblemen. Als er iets is, dan kun je de bestuursleden natuurlijk bereiken via IRC, e-mail en telefonisch (de nummers staan in de RIPE database).
Hoe weten jullie of alles nog wel werkt?
Hiervoor heeft de netwerkcommissie een monitoring systeem ingericht dat ons via e-mail en IRC berichten informeert over problemen op het netwerk of met de diensten. Onder het mom van ‘quis custodiet ipsos custodes’ hebben we, buiten ons eigen netwerk, een tweede monitoring systeem die de boel van daar in de gaten houdt.